Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister

javelministerDen her fik så vidt jeg husker rigtigt gode og positive anmeldelser. Dem er jeg så ikke enig med.

Jeg synes bogen er overfladisk. Den fremstår som en samling sjove anekdoter om, hvordan embedsmændene i virkeligheden sidder på magten i ministerierne, og rutineret holder snor i de mere eller mindre grønne ministre. Javist, de står også til tjeneste, når det gælder om at få ministeren til at se godt ud, men man er ikke i tvivl om, hvem der har bukserne på.

Anekdoterne kan sikkert tjene som gode indspark til debatten over et glas rødvin, men de har ikke rigtigt har gjort mig klogere på embedsmandssystemet eller det politiske system i Danmark. Ganske vist er det ikke en videnskabelig afhandling, men lidt mere dybde synes jeg kunne klæde bogen. De bedste kapitler er dem, hvorforfatterne holder sig til at beskrive et enkelt ministerium, hvorimod de mere “tematiske” er mindre gode.

Derudover synes jeg også, det virker som om, at bogen grundlæggende er præget af en skepsis, ja nærmest en mistro, over for de to typer mennesker, den handler om, nemlig embedsmænd og politikere. Og så giver det jo sig selv, hvilket portræt af det ministerielle system, den tegner: Driften af Danmark er reduceret til et substansløst magtspil, der bestyres i lukkede fora.

Nu er jeg jo så selv embedsmand, og det farver selvfølgelig min opfattelse af bogen. Der er selvfølgelig ting, man kan genkende fra sit eget system. Men der er bestemt også meget (mere!), som bogen ikke rammer.

Departementschefer og ministre – nuværende som tidligere – er selvfølgelig heller ikke en gruppe, der er let at få i tale. Og der er selvsagt mange hemmeligheder i den verden. Men bogens tilgang til at åbne den verden op bliver for mig en slags sladderblad for djøfere. Den er tillige skrevet i en humoristisk tone, som ganske vist får stoffet til at glide lettere ned, men også virker lidt tø hø-agtig.

Ærgerligt. Jeg havde ellers set frem til at læse den…

One thought on “Susanne Hegelund og Peter Mose: Javel, hr. minister

  1. Hello, you post interesting content on your site, you can get much
    more visitors, just type in google for – augo’s tube traffic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *