Tyler Hamilton & Daniel Coyle: The Secret Race

Det er her er bogen, der i detaljer beskriver de professionelle cykelrytteres dopingmisbrug i Armstrong-æraen. Og det gør den godt.

Selv om man kender historien, er det vanvittigt spændende læsning. Det skyldes to ting, tror jeg:

For det første er det hele vanvittigt detaljeret beskrevet. Det gælder både Tylers karriere, ambitionerne og presset, den sociale dynamik i feltet og på holdet og ikke mindst hvilke dopingen: hvilke stoffer og metoder, der blev taget i brug, hvilke ryttere, der gjorde det, hvilke læger, sportsdirektører og hjælpere, der var med til det, og hvordan man kunne skjule sit dopingmisbrug for testerne. Selvfølgelig handler bogen næsten mindst lige så meget om lance Armstrong, som den gør om Tyler Hamilton selv, men deres cykel- og dopingkarrierer har også været tæt slynget sammen. Også de afsnit, hvor Bjarne Riis er med, er interessante.

For det andet virker historien ret ærlig, og Tyler fremstår ægte. Han peger flere fingre af sig selv end af andre, han lægger ikke fingrene imellem i sin kritik og han plastrer ikke hele bogen til med beklagelser og undskyldninger. Og så er sproget ligefremt og historien velformidlet – det er et godt stykke arbejde, medforfatter Coyle har gjort. Man kan med god rette kalde Tylers sandhedstogt for hyklerisk, men det er sådan set lige meget, hvorfor han nu står frem, når nu bogen er så spændende. Og så kan man jo vælge at tro på ham eller lade være.

Der er mange beskrivelser af ryttere, man kender, situationer fra Touren, man husker og sådan noget. Det er fedt at få et insiderblik på. Og så er der alle de ting, man ikke vidste, men som man altså får beskrevet indgående. Det gælder ikke mindst portrættet af Armstrong som en fantstisk cykelrytter, egensindig, ambitiøs og perfektionistisk, men også magtsyg, egoistisk, ufølsom, hård, strategisk og alt for temperamentsfuld. Men Tyler sætter ikke de ord på – det gør man selv som læser – han nøjes med at beskrive situationer, samtaler, blikke. Og det virker.

Vildt fascinerende læsning! Man får helt lyst til at læse en af Armstrongs selvbiografier, for at se forskellene…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *