George Lakoff: Don’t Think of An Elephant

“Know Your Values and Frame the Debate” er undertitlen på den her bog om politisk kommunikation. Jeg købte den fordi jeg har læst meget gode omtaler af den, og fordi forfatteren, George Lakoff, også er en anerkendt sprogforsker, der har adskillige andre (efter sigende gode) bøger på samvittigheden.

Her er han i et mere populærvidenskabeligt hjørne, forestiller jeg mig. I hvert fald er bogen ikke synderlig teoritung. Den introducerer begrebet framing, som jo i og for sig ikke er noget helt nyt, og bruger en række helt banale eksempler – eksempelvis hvad det betyder, når man kalder skattelettelser for “tax relief” i stedet for “tax cuts”. Det er ikke dybt, det er ikke veldokumenteret, og det står på allerførste side i den bog om diskursanalyse, som alle RUC’ere har læst inden deres første studieår er omme. Ikke et ondt ord om RUC eller diskursanalyse – jeg er selv formet fagligt af begge dele – pointen er blot, at der ikke er meget faglig tyngde i det.

Vi kommer også omkring Arnold Schwarzeneggers valgkampagne, kommunikationen omkring krigen mod terror og flere andre temaer fra amerikansk politik. Alle sammen noget hurtigt og snakkende gennemgået…

En (anden) ting, der irriterer mig ved bogen, er at den faktisk er voldsomt selvretfærdig på Demokraternes vegne. En ting er, at bogen udlægger et tankesæt, det kan ligge til grund for Demokraternes etablering af og kommunikation af deres budskaber. Det er en klart partisk bog, og det er sådan set fint, for den er også deklareret sådan. Men når det bliver fremstillet som om, at det er forkert eller uretfærdigt, at Republikanerne er foran på kommunikationsfronten (bogen er fra 2004 – der er nok sket noget siden i det våbenkapløb), og at Demokraterne har patent på sandheden – the facts – så står jeg lidt af.

Bogen er kort, relativt velskrevet, men altså også overfladisk og kun i ringe grad eksplicit funderet i noget egentlig kommunikations- eller sprogteori. Ikke værd at bruge tid på, desværre…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *