David Lagercrantz: Jeg er Zlatan Ibrahimovic

EM-læsning…

Den her har jeg læst, fordi min ikke-fodboldinteresserede kæreste anbefalede den, og hun før det havde fået den anbefalet af sin heller ikke fodboldinteresserede chef. SÅ må den da virkelig være noget, tænkte jeg.

Og det er den også. Først og fremmest fordi den emmer af personlighed i hver eneste sætning. Zlatan er stadig den fandenivoldske gadedreng fra Malmöghettoen Rosengården, der ikke er bange for at sige sin mening. Man kan mene om ham hvad man vil, men efter at have læst den her bog forstår man ham i hvert fald. Det er et fantastisk stykke arbejde, samskriveren Lagercrantz har lavet.

Der er selvfølgelig meget fodbold-fodbold: Enkelte finter, mål, afbrændere, situationer, kampe og perioder på banen genopleves i detaljer. Men der er endnu mere af alt det, der foregår bag kulisserne: Kontraktforhandliger, klubskifter, spillerhierarkier, trænerpersonligheder, medieræset mm. – og her kommer der virkelig nogle sandheder på bordet.

Der bliver også sendt nogle gode svinere afsted til bl.a. Frederik Ljungberg, Rafael van der Vaart og ikke mindst Pep Guardiola, Barcelonas træner. Et lille uddrag:

I løbet af kampen havde jeg ikke mærket noget. Men bagefter havde jeg ondt i læggen, og det blev værre, og det var noget shit. Jeg havde fundet min form igen. Men nu skulle jeg være ude i returkampen mod Arsenal hjemme og i forårets El Classico, og jeg fik ikke nogen støtte fra Guardiola. Jeg blev bare psyket endnu mere. Kom jeg ind i et rum, gik han ud. Han ville ikke engang være i nærheden af mig, og nu her bagefter, når jeg tænker på det, føles det helt vanvittigt.

Ingen fattede, hvad der foregik, ikke ledelsen, ikke spillerne, ingen. Men det er underligt med den mand. Som sagt, jeg vil ikke tage hans succeser fra ham eller sige, at han ikke er god som træner på andre måder. Men han må have nogle alvorlige problemer. Han lader ikke til at kunne håndtere sådan nogle fyre som mig.

På den måde er bogen også en – dybt subjektiv – rundtur i det europæiske fodboldcirkus.

Endelig får man også Zlatans egen historie med, ikke mindst opvæksten i Rosengården, men altså også alle de dramatiske klubskifter, og man forstår lidt bedre hvorfor han er den spiller, han er, og hans karriere har formet sig som den har. Dermed ikke sagt, at han ikke kan virke ret så kort for hovedet, egoistisk og småvanvittig. Men han er også åben og ærlig, og det må man respektere.

Det er ikke dyb, stor litteratur – men det er intenst og velfortalt. Kan anbefales – altså også selv om du ikke interesserer dig et klap for fodbold.

One thought on “David Lagercrantz: Jeg er Zlatan Ibrahimovic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *