Malcolm Gladwell: The Tipping Point

Tipping Point er så absolut en velskrevet, godt researchet populærvidenskabelig bog.

Gladwell undersøger hvad det er, der får nogen ideer til at spredes, mens andre ikke spredes. Og hovedpointen er simpel: Små ting kan gøre en stor forskel.

Han kortlægger tre faktorer, der spiller en rolle: De rigtige mennesker, mavens, salesmen og connectors; Den rigtige, sticky ide; og endelig de ideelle omgivelser (konteksten). Og han dokumenterer de tre faktorers betydning grundigt og overbevisende i form af masser af historier og eksempler.

Det, man tager med sig fra bogen, er dog ikke ideen eller “teorien”, den formidler, for den er siden udgivelsen efterhånden gået hen og blevet common sense. Men de mange anekdoter, han bruger til at underbygge sine pointer, er historier af den slags, der er vildt gode at kunne trække frem som relevante argumenter eller bare sjove historier i en hvilken som samtale. Der er eksempler fra så forskellige sfærer som amerikansk historie, mode, markedsføring, kriminalpræventivt arbejde, epidemologi, byudvikling, bogklubber og mange flere. Ærgerligt at man ikke kan huske særligt mange af dem i detaljer – men så er der jo en grund til at læse bogen igen.

Jeg bryder mig dog af princip ikke om at man fører bevis for en teori ved hjælp af historier og anekdoter. For der findes garanteret lige så mange eksempler, der kan påvise præcist det modsatte. Men det er nok mere en generel anke over for den her slags bøger end specifikt den her: Man (dvs. jeg) skal læse dem som underholdning, ikke som fagbøger…

One thought on “Malcolm Gladwell: The Tipping Point

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *