Chris Abbott, Paul Rogers & John Sloboda: Beyond Terror

Det er egentlig sjældent, jeg læser sådan nogle bøger her. Men da den stod i Arnold Busck til 40 kroner og med sine lige under 100 sider lignede noget, man godt lige kunne skimme igennem på en eftermiddag, lod jeg mig overbevise af undertitlen “The truth about the real threats to our world”. Måske i et håb om at kunne få argumenterne på plads i forhold til alt det der med terrorisme og hvordan det er mere kompliceret end som så.

Men allerede ved de 40 kroner burde jeg måske have anet alarmklokkerne ringe i det fjerne – for man får jo som regel, hvad man betaler for. Og selv om jeg ganske rigtigt kunne pløje den igennem på en eftermiddag (endda en ganske behagelig en, tilbragt i Sydfrankrig), så var det altså ikke “the truth” om noget som helst, jeg fik ud af den. Bogen er i allerhøjeste grad et partisk og meget ideologisk præget indlæg i terrorisme-debatten (det er Oxford Research Group, der står bag). Det er med andre ord en sandhed med modifikationer, man får serveret.

Bevares, jeg er da selv på linje med den terrorisme-forståelse, bogen bygger på: At terror som fænomen er tæt koblet til andre “større” fænomener af socio-økonomisk karakter såsom I-lande vs. U-lande, religion, global militær oprustning, kampen om ressourcer og endda den globale opvarmning. Og jeg er også enig i, at det på den lange bane giver mere mening at sætte ind på disse områder – bogen fokuserer på klimaforandring, kampen om ressourcer, marginalisering og global oprustning – men bogen tager det for givet, i stedet for at argumentere helt fra Adam og Eva om, hvorfor det nu er sådan.

På samme måde fremstår argumentationen bogen igennem noget “hurtig” – der er mange mellemregninger, der glemmes i farten. Det skyldes dog nok, at bogen i virkeligheden er en “læse let”-version af en meeeget lang rapport. Og når man ikke gider læse den, så er man vel selv ude om det. Og lidt klogere blev jeg da som sagt også…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *