Alan Moore & Dave Gibbons: Watchmen

Det er faktisk ikke helt skævt at proppe “Watchmen” ind inder kategorien “skønlitteratur” her på bloggen. For den er et eksempel på, at tegneserier kan være mere end Lucky Luke (som også kan være ganske fint, bevares), og den har virkelig nogle decideret litterære kvaliteter.

Eksempelvis henvisningerne til andre bøger/værker af meget forskellige karakter, den fine fornemmelse for at gøre personerne flerdimensionelle og ikke sort-hvidt onde eller gode, de historiske referencer og selve historiens karakter af “hvad nu hvis”-tankeeksperiment.

Eksperimentet lyder kort og godt: Hvad nu hvis der fandtes hætteklædte selvtægsthelte? Hvordan ville det påvirke det amerikanske samfund, og hvad ville der ske politisk, militært (i Vietnamkrigen, eksempelvis) og hvordan ville samfundet reagere på disse helte? Eller med lidt andre ord: Who watches the watchmen, som er tagline for “Watchmen”.

“Watchmen” er altså mere end bare en tegneserie. Men derudover synes jeg også, den bruger selve tegneseriemediet ganske godt, visse steder vanvittigt godt. For eksempel når flere historier fortælles sideløbende – det kan lade sig gøre fordi man kan bruge talebobler fra den ene, “fortællebokse” fra den anden og en illustration fra den tredje – alt sammen i samme billede.

Jeg forestiller mig at det er noget af alt dette, som sikkert er barberet væk i filmen – både de fine sidehistorier og nuancerne i personerne. Heldigvis er selve hovedhistorien nu ganske “filmisk” – den lægger i hvert fald op til rig brug af visuelle effekter og storladne scener.

Den er nu ikke så tju-bang, som jeg havde ventet. Der var kort sagt mere “litteratur” i den, end jeg havde regnet med. Og det var altså en positiv overraskelse.

Når det er sagt – og antiheltetematikken til trods – skal man stadig have en sund fascination af helte med underbukserne uden på tøjet for virkelig at nyde “Watchmen” fuldt ud!…

One thought on “Alan Moore & Dave Gibbons: Watchmen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *