Imran Rashid: Sluk – kunsten at overleve i en digital verden

En virkelig relevant bog, der sætter mange tanker i gang.

Meget af indholdet er efterhånden kendt viden. Men når man får samlet så meget information om, hvad der egentlig sker i hjernen og kroppen, når man udsætter sig selv for så meget skærmtid og i det hele taget er så konstant “på”, som mange af os er i dag, så bliver man alligevel overvældet og chokeret.

Bogen er ikke teknologiforskrækket. Men den er noget pessimistisk i sit syn på, hvordan vi anvender og påvirkes af teknologien. Og det er også nødvendigt, synes jeg.

En positiv overraskelse – i forhold til hvad jeg havde forventet – var, at Rashid ikke begrænser sig til at kigge, hvad der sker med os, når vi anvender vores digitale devices ustandseligt. Han beskriver mere bredt, hvordan vores hjerne fungerer, og hvordan den påvirkes, når den anvendes til at navigere i verden af i dag, hvor vi konstant forstyrres, distraheres og fristes af ting, der forsøger at stjæle vores opmærksomhed.

Derefter giver han sit bud på nogle værktøjer, man kan anvende til at få mere kontrol over, hvad man lader sig friste af og på den måde så at sige genvinde kontrollen over sin egen hjerne. Det handler om alt fra kost, vandindtag og søvn over planlægning og motivation til konkret indstilling af sin iPhone. Og mest af alt om gode vaner og rutiner.

Værktøjerne er brugbare, men mest af alt sætter bogen mange tanker i gang. Om, hvordan man kan forbedre sin egen dagligdag. Og som forældre kommer man uvægerligt også ti lat tænke en del over, hvilke vaner man gerne vil give sine børn, og hvordan man kan gøre dem til hele mennesker, der ikke bare sidder med snuden i en tablet hele dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *