Neal Stephenson: Seveneves

900 siders science fiction om jordens undergang og menneskehedens overlevelse i rummet. Det lyder egentlig letbenet, og det er da også i den grad nervepirrende læsning. Men det er båret af en videnskabelig akuratesse og en grundighed i beskrivelse af nærmest alt, så man samtidig føler sig blæst bagover af bare information. På en god måde, altså!

Nå, der sker altså det, at et eller andet får månen til pludselig at eksplodere. Det giver menneskeheden ca. to år, før alle fragmenterne vil regne ned over planeten i 5000 år og ødelægge alt liv. I bogens første del forberedes den internationale rumstation til at være en Cloud Ark, et fartøjfor de ca. 1500 mennesker, der skal bære menneskeheden videre. I den anden del er jorden tabt, og de overlevende i rummet skal finde et sted at leve og en måde at leve med hinanden.

Most of the people on the Cloud Ark were going to have to be women.

There were other reasons for it besides just making more babies. Research on the long-term effects of spaceflight suggested that women were less susceptible to radiation damage than men. They were smaller on average, requiring less space, less food, less air. And sociological studies pointed to the idea that they did better when crammed together in tight spaces for long periods of time. This was controversial, as it got into fraught topics of nature vs. nurture and whether gender identity was a social construct or a genetic program.

Disse to første dele kommer i dybden med alt fra beregninger af kredsløb og brændstofforbrug for rumfartøjer, geologi, rumstationsarkitektur, robotteknologi og til mikrosociologien i at leve mange på den trange plads i en rumstation og den større kulturelle ændring der sker på jorden som følge af dens forestående undergang.

Det hele båret af en håndfuld hovedpersoner, der er troværdige og skarpt skårne, og altså nogle præcise og udtømmende beskrivelser af til tider semividenskabelig karakter. Men det er også vanvittigt spændende.

Ivy passed by the same location a few moments later, slowed for a moment, and glanced down the length of the tube. It was possible to see straight down its length, across the spherical Pod, and through its windows to the Earth. Normally this meant the blue light of the oceans and the white light of clouds and ice caps. Sometimes, a lot of green when they were passing over well-watered parts of the world, or some yellow when over the Sahara. Right now the light was orange because the Earth was on fire.

Bogens tredje og sidste del foregår 5000 år senere, hvor jorden omsider er ved at være klar til, at menneskeheden er klar til at vende tilbage til den. Denne del er selvsagt mere spekulativ, men stadig fuld af detaljerede beskrivelser af teknologier, genetiske landvindinger og kulturfortællinger, men også lidt mere actionpræget end de to første. Den er også kortere, og det er fint.

Men alt i alt var jeg virkelig vild med den her bog. Hvis man er til klassisk science fiction er den et must.

Jeg kan læse mig frem til, at der er tanker om en filmatisering – det har jeg meget svært ved at se for mig. Hele bogens detaljerigdom og den troværdighed og spænding, som det giver historien, vil gå tabt. Men lad os se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *