Oscar Wilde: The importance of being Ernest

Jeg så det her stykke på det Kongelige for nogen år siden med Ole Lemmeke og Søren Sætter-Lassen, og det var virkelig godt. Men det er faktisk næsten endnu bedre at læse stykket. Hold kæft, hvor er det morsomt. Det er noget af det sjoveste, jeg længe har læst.

Der er tale om en art forvekslingskomedie om to indbildske livsnydere, Algernon og Jack, der prøver at få hver deres pige på krogen, men nær er ved selv at forpurre forehavendet med deres facadespil og hvide løgne. Der er et fantastisk overskud i dialogen, der bare står knivskarp. Den ene vittige ordveksling afløser den anden, – det er virkelig overlegen skrivekunst.

ALGERNON: All women become like their mothers. That is their tragedy. No man does. That’s his.

JACK: Is that clever?

ALGERNON: It is perfectly phrased! and quite as true as any observation in civilised life should be.

JACK: I am sick to death of cleverness. Everybody is clever nowadays. You can’t go anywhere without meeting clever people. The thing has become an absolute public nuisance. I wish to goodness we had a few fools left.
ALGERNON: We have.

JACK: I should extremely like to meet them. What do they talk about?

ALGERNON: The fools? Oh! about the clever people, of course.

JACK: What fools!

Priceless! Og hele stykket er en lang overskuds-udveksling af den her slags.

Jeg får lyst til at læse mere Oscar Wilde. Og også flere stykker. Måske man skulle tage at nap mere på noget Shakespeare?

One thought on “Oscar Wilde: The importance of being Ernest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *