Duncan Watts: Everything Is Obvious: *Once You Know the Answer

Den her slags populærvidenskabelige bøger er en tricky genre at læse – i hvert fald for mig. Det skyldes nok genren i sig selv og så det faktum, at jeg læser dem som “hobbylæsning” – altså på samme måde, som jeg læser skønlitteratur, og ikke med det bevidste formål at blive klogere på et bestemt emne. Med andre ord: Jeg tager ikke ligefrem noter.

Så jeg lader mig overbevise af den ofte anekdotiske bevisførelse og argumentation, men har svært ved at gengive bare enkelte af de eksempler, bogen refererer, når jeg skal fortælle andre om, hvorfor det lige er, at tingene er, som bogen nu siger. Og jeg surfer gennem kapitlerne og forstår det hele, men efterlades blot med et samlet indtryk og ikke et detaljeret tankesæt eller en masse ny konkret viden.

Balancen mellem det populære og det videnskabelige er også svær. Det er selvsagt ikke en samlet og sammenhængende teori, sådan nogle bøger her præsenterer. I stedet lånes der lidt fra forskellige discipliner og underbygges med spekulative eksempler. Derfor fremstår det ofte lidt let. Men omvendt ville jeg nok aldrig læse bogen, hvis den var mindre populær og mere videnskabelig.

Anyways, den her var nu ret fin,om end der var lidt for mange gentagelser, og den har en god pointe. Den handler om, hvorfor vores “common sense”, som vi ofte falder tilbage på, når vi skal træffe en beslutning eller blot forstå verden omkring os, ikke altid er så god at falde tilbage på. Og det overbeviser den mig fint om. At jeg allerede her (det er et par måneder siden, jeg blev færdig med den) ikke kan sige meget mere konkret om den, er vist mest min egen skyld :-(

once we know the outcome we can almost always identify previously overlooked aspects of the situation that then seem relevant. Perhaps we expected to be happy after winning the lottery, and instead find ourselves depressed—obviously a bad prediction. But by the time we realize our mistake, we also have new information, say about all the relatives who suddenly appeared wanting financial support. It will then seem to us that if we had only had that information earlier, we would have anticipated our future state of happiness correctly, and maybe never bought the lottery ticket. Rather than questioning our ability to make predictions about our future happiness, therefore, we simply conclude that we missed something important—a mistake we surely won’t make again. And yet we do make the mistake again.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *