Joseph Conrad: Heart of Darkness

Det er nok 15 år siden, jeg læste den her første gang. Jeg ville gerne skrive 3.g-opgave om Francis Ford Coppolas Apocalypse Now, men engelsklæreren syntes, der skulle mere kød på, og bad mig læse Conrads bog. 3.g-opgaven endte i øvrigt med at handle om noget andet, men jeg fik alligevel læst bogen, og var – så vidt jeg husker – ret betaget af den.

Det her var så anden gang, jeg læste den. Og ligesom første gang er det svært at læse den, uden at have Coppolas Vietnamfilm lidt i baghovedet. Det er både fint, fordi det giver bogen en ektra dimension, men og også lidt synd, fordi det er en dimension, der er svær at lægge fra sig. For bogen står jo selvfølgelig ganske fint på egne ben.

Jeg må indrømme, at jeg er knap så blæst bagover her anden gang. Jeg synes, stilen er tung og tit mere formår at beskrive end at give mig de følelser, den maner frem. Men jeg kan godt lidt den uro, der er i hele historien, fornemmelsen af noget under overfladen, der ligger og venter. Og så er elfenbensindustrine i Afrika i 1800-tallet også en virkelig fantastisk ramme for civilisationskritikken.

Og Conrad skriver malerisk:

Going up that river was like traveling back to the earliest beginnings of the world, when vegetation rioted on the earth and the big trees were kings. An empty stream, a great silence, an impenetrable forest. The air was warm, thick, heavy, sluggish. There was no joy in the brilliance of sunshine. The long stretches of the waterway ran on, deserted, into the gloom of overshadowed distances. On silvery sandbanks hippos and alligators sunned themselves side by side. The broadening waters flowed through a mob of wooded islands; you lost your way on that river as you would in a desert, and butted all day long against shoals, trying to find the channel, till you thought yourself bewitched and cut off for ever from everything you had known once—somewhere—far away—in another existence perhaps.

Der er virkelig mange flotte passager i den her bog! Han kan endda også trylle en god oneliner frem, der synes relevant også i dag :-)

The conquest of the earth, which mostly means the taking it away from those who have a different complexion or slightly flatter noses than ourselves, is not a pretty thing when you look into it too much.

…Og så har jeg fået lyst til at gense Apocalyse Now – det er også ved at være lang tid siden…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *