Svend Brinkmann: Stå Fast – et opgør med tidens udviklingstvang

Han har en pointe, ham Brinkmann. En god og væsentlig en, endda.

Den måde, vi har indrettet vores karriere, vores økonomi og vores samfund og tilrettelægger og måske endda forstår vores liv er præget af det, Brinkmann kalder “udviklingstvang” – altså en forestilling om, at man altid skal videre til det næste. Det afspejles overalt, hvor vi vender os hen. For eksempel i de floskler, vi bruger på arbejdspladsen (forandringsagent, omstillingsparat) og i, hvad vi tilskriver værdi hos os selv og hinanden (forfremmelser, at rykke frem i livet, at ville noget, at udrette ting).

Men hvorfor egentlig det, spørger Brinkmann?

Det kan jeg godt lide.

Det, jeg i mindre grad kan lide, er den måde, Brinkmann underbygger sin analyse. Det sker med en uskøn blanding af anekdotisk bevisførelse og plukvise pointer fra diverse filosoffer og sociologer. Jeg kan godt se, hvad han mener, men han får mig ikke gjort meget klogere på årsagerne til, omfanget af og alvoren af problemet.

Jeg er heller ikke udelt glad for den medicin, han ordinerer på baggrund af sin samfundsdiagnose. Jo, i dens korteste form – “Lad være at lade dig tvinge med. Stop op. Stå fast.” – kan jeg rigtig god lidt den.

Men “Stå fast” er bevidst bygget op som en art pastiche på en af de selvhjælpsbøger om udvikling, som Brinkmann jo taler sig op imod. Det er en fiks ide, men det får omvendt også de velmente råd til at fremstå noget tynde. Jeg er ikke enig i, at jeg bliver mindre udviklingstvunget ved at læse romaner frem for selvbiografier. Og det virker også mærkeligt, at jeg skal tage “nej-hatten” på – den er vel ikke i sig selv bedre end sin ja-partner?

Der er flere nuancer i bogen – det skal man give ham. Men det er jo aldrig detaljerne og nuancerne, man tager med sig fra sådan en bog.

Måske har jeg også bare læst den et par år for sent – alle pointerne er jo allerede blevet en del af samfundsdebatten. Og her er han rigtig god at have, Brinkmann, som modspil til alle de, der prædiker udvikling. Og som en lille beroligende stemme i øret, hver gang man hører tidens buzzwords om omstilling, coaching osv. osv. osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *