John le Carré: Marionetten

Endnu et hak kan sættes i “læs alt det, der står i bogreolen”-projektet. Denne gang en krimi, jeg havde fået i fødselsdagsgave en gang. Men ak: Det her er virkelig ikke min genre.

Der er mange gode elementer i bogen, men jeg blev aldrig grebet af den. Der er egentlig basis for noget godt på baggrund af den første halvdel, hvor karaktererne bygges op og scenen for intrigen sættes. Men så er det som om, der bare skal læsses på med komplikationer og alliancer og twists, så anden halvdel bliver for hæsblæsende, forvirrende og “villet”.

Og ingen af de gode karakterer får rigtigt lov til at komme derhen, hvor de vil – men det er måske også en del af pointen i le Carrés beskrivelse af efterretningsverdenen i den her post-9/11-verden. Det er et skridt frem og to tilbage, hvilket primært skyldes konkurrencen mellem forskellige agenturer og lande i efterretningsarbejdet. Alle vil mele deres egen kage, og derfor får ingen noget ud af det.

…Desværre heller ikke mig.

Jeg er lidt skuffet, for jeg havde egentlig forventet mig en solid historie. Jeg har ikke læst le Carré før, men jeg har set film baseret på hans bøger, og blandt andet “The Constant Gardener” og “Det Russiske Hus” var egentlig ret gode. Det kan jo være, man skal prøve den nylige filmversion af den her, “A Most Wanted Man” – den har i hvert fald både Anton Corbijn som instruktør og Philip Seymour Hoffman og Willem Dafoe på rollelisten, så det kan da ikke gå helt galt!

Nå ja, så har det nok også betydet noget, at jeg læste den på dansk. Oversættelsen er i og for sig fin nok, men jeg synes bare ikke, det fortættede thillersprog gør sig så godt på dansk. Det lyder på en eller anden måde, ja, oversat. Og det skulle det jo trods alt helst ikke…

Nå, videre i teksten!

 

One thought on “John le Carré: Marionetten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *