Postkort fra Langestrand

malkBøgerne passer som regel nydeligt ind i netop en af mine tag-kategorier. Men den her måtte der hele fire flueben til for at dække: Biografi, Faglitteratur, Foto- og kunstbøger samt Lyrik. Det skyldes, at bogen, ud over at samle alle Malk de Koijns raptekster, også indeholder en lang række billeder og illustrationer samt artikler af både underholdningsmæssigt (fra musikblade) og semiakademisk tilsnit.

Det hele handler selvfølgelig om Malk de Koijn, og man kommer godt rundt om dem. Men de eneste, der ikke rigtigt medvirker direkte i bogen, er faktisk Malk de Koijn selv. Bandets medlemmer er ikke interviewet til bogen – de taler gennem deres lyrik. Så for dem, der havde håbet, at man blev klogere eller at der på en eller anden måde kom nyt frem, er der ikke noget at komme efter.

Men derfor er bogen stadig læsværdig. Der er mange sjove vinkler, og det er fint at få samlet hele historien om “verdens bedste band”. For rundt omkring i de mange artikler, der alle har været udgivet tidligere andre steder, er der stadig fine glimt af guld at finde – for det er alligevel umuligt ikke at få liiidt nyt ind på lystavlen, selv for den garvede fan.

Så hvis man var lidt i tvivl om, hvad “Gülle Light er, hvem “Ken & Dan” er for nogen, eller hvad det lige var med “Aberdeen”, så kan man blive lidt klogere. Og ikke mindst kan man – i kraft af at alle teksterne er med – nu endelig finde ud af, hvad det eeeegentlig er, de siger i den der sang.

Og det er heller ikke så dårligt. Så tak for bogen og for alt det andet, drenge (og ikke mindst Christian Langballe, som har fået ideen og samlet materialet!).

Det allerbedste i bogen derudover er Lars Bukdahls tale ved overrækkelsen af Maarum-prisen til Malk de Koijn i 1999. Den kan læses i sin helhed på Bukdahls blog, men tjek lige hans “dansklæreranalyse” her:

Jeg vil til slut aflevere et værdigt eksempel på prismodtagernes sprogmesterskab, efterfulgt af en kort dansklæreranalyse – for jeg mener, når pædagogerne ikke har kunnet få Carroll og Højholt ned med nakken, så skal Malk de Koijn nok også klare sig – det drejer sig om følgende udødelige passage fra nummeret “Troppelanding”, jeg bliver nok nødt til at læse knoldesparkerlyrisk op:
“sprak til noget bark i en park/ knark (hvad) er du sindssyg fjolleabae/ jeg har aldrig ku’ fordøje det gyulle/ jeg er nede med gülle-light og jeg ved de ka’ trylle/ er du øl – er du opppe på beatet og speedet/ Aberdeen ka’ aldrig blive defeated/ gammel sukkerknald, kop eller piskeris/ kniv, skål, økse eller nougatis/ ind i en køkkenske med ost som hjul/ (øøøh)/ du får mig ikke til at spise det/ som en lynkrab spiser det/ du ved jeg viser – jeg er ikke ny for det/ skælver, vælter kopper og glas/ køkkenmaskiner og husblas/ for det er knark, hvis du vil ryge lidt/ stærk tobak – Henning/ jeg er ikke ny for det”
Teksten ved tydeligvis ikke sine levende råd, den forsøger sig i øst og i vest og på Langestrand og i Aberdeen, før køkkensporet kommer skøjtende ud af intet – måske er der lige et første anslag i den mærkværdige forespørgsel: “er du øl” – men ellers oplistes der pludselig bare køkkentøj rimeligt neutralt og uforstyrret (også Turbo snurrer ret meget rundt i et køkken, pudsigt nok), lige indtil det absurde højdepunkt, den grumme sætning: “ind i en køkkenske med ost som hjul”. den fås ikke bedre eller værre hos vores p.t. mest uforståelige lyriker Simon Grotrian (som i sin nye bog Porcelænsbreve fx henrevet spørger: “hvad er roser uden fisk”?”). “øøøh” siger teksten i ren befippelse, går i baglås, nægter at spise – og hvad for et langestrandsk dyr er dog en lynkrab? – vælter køkkensagerne væk – og hvilket fedt ord er dog ikke “husblas” – og står til sidst tilbage, hvor det startede, hos den østerlandske tobak, og hos en fantastisk pludselig overskudsperson, Henning (der vistnok popper op et par andre steder på pladen også). Og så står læseren[/lytteren! LB nu] dér med hele det muntre køkken i hænderne, og Henning!, og kan ikke stille noget op med det, og det er jo fint.

One thought on “Postkort fra Langestrand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *