Marjane Satrapi: Persepolis

persepolis Åh, det her var godt. Underfundigt, humoristisk, livligt og personligt, men samtidig selvfølgelig gravalvorligt! Den burde jeg have læst noget før…

Persepolis behøver vel ingen introduktion. Det er den selvbiografiske historie om en ung piges opvækst i Iran under det fundamentalistiske regime, hendes rejse til og møde med udlandet og hendes hjemkost igen nogle år senere.

Den personlige historie og de mange ansigter og personer giver liv til skildringen af det religiøse styres kontrolmetoder og den virkelighed, det tvang de ellers så frie iranere ind i. Det bliver nærmest til en satire.

Samtidig har Satrapi en god fornemmelse for de små skæve detaljer, som hun ofte kommenterer eller påpeger i små metatekster, altså parallelt med selve dialogen. Og den simple, næsten naive, sort/hvide streg, som hele værket (der egentlig er i to bind, men jeg købet det samlet) er holdt i, virker overraskende godt. Måske fordi selve fortællingen og ikke mindst de enkelte tableauer og scener er så fint bygget op og beskrevet. Mere farve og flere detaljer ville måske bare ødelægge indtrykket.

Så: Læs den, hvis du ikke allerede har gjort det!

(Men lad være at købe den i en lille størrelse (paperback-format), som jeg gjorde. Det bliver alligevel for gnidret, selv om den er let at have med i tasken.

Her er første side fra Persepolis:

persepolis-2

One thought on “Marjane Satrapi: Persepolis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *