Jeff Chang: Can’t Stop Won’t Stop – A History of the Hip-Hop Generation

jeffchangMan ved at en bog om hip hoppens historie er grundig, når man på side 70 endnu ikke er nået til udgivelsen af “The Message”! Men det skyldes ikke kun grundighed, men også at bogen i højere grad er kulturhistorie end musikhistorie.

Bogens stor svaghed er, at den bruger begreber som “hip-hop culture” og endda “hip-hop politics” uden på noget tidspunkt klart at definere, hvad de dækker over. På den måde kan det virke som om emner og begivenheder inddrages efter behov. Eksempelvis er der kun en snæver kobling mellem de 25 sider, der bruges på Jamaicas nyere (kultur-)politiske historie og så de efterfølgende kapitler om urban development og bandekrige i Bronx. Men interessant er det da.

Ligeledes forbindes hip hop mere eller mindre direkte med borgerrettigheder, bandeoprør, feminisme, censur og andre begreber – nogle steder med held, andre steder desværre uden.

Der, hvor bogen står stærkest, er når den kobler konkrete udtryk fra hip hoppens fire “discipliner” – MC’ing, DJ’ing, b-boy’ing (dans) og graffiti med samtidens reaktioner og kulturelle klima gennem brug af interviews med nøglepersonerne. Det er jo lettest at forstå hip hop-kultur-begrebet ud fra de konkrete musikalske mm. udtryk, den har fået.

Og derfor er det fedt at læse om DJ Kool Hercs kamp for at blive New Yorks største DJ, om Public Enemys ankomst på musikscenen og de efterfølgende interne ideologiske stridigheder i gruppen og især kapitlet, hvor Ice Cubes “Death Certificate”-album og dets modtagelse blandt de konservative kræfter i USA belyses.

Det er ikke let stof. Kapitlerne har undertitler som “The Survival and Transformation of Bronx Style”, “Black Suburbia, Segregation and Utopia in the Late 80s” og Globalization, Containment and Counterculture at the End of the Century”. Heldigvis er der selvfølgelig også masser af små, sjove anekdoter om alle fra Rick Rubin, Fab 5 Freddy og Easy E til (overraskende nok) David Bowie, Jean-Michel Basquiat og The Clash.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *