Barack Obama: Dreams from My Father – A Story of Race and Inheritance

Dreams from My Father er skrevet da Obama gik på Harvard, altså inden han sådan rigtigt gik ind i politik (men udgivet da han var på nippet til at gøre det). Den går også forud for hans anden erindringsbog, The Audacity of Hope.

Det er en fin og velfortalt historie om Baracks opvækst, familie og de refleksioner og den erfaring, han har med sig. Overraskende rørende, intim og personlig, synes jeg – idet den går meget tæt ikke bare på hans familie, men også på hans egen person.

Der er hans forældre – den amerikanske mor og den kenyanske far, der rejser tilbage til Kenya, da Barack stadig er lille. Opvæksten på Hawaii, så i Indonesien med morens nye mand, så tilbage på Hawaii. De unge år i de amerikanske storbyer afsluttende med hans ophold som community organizer i Chicago (hvor vi blandt andet også møder den kontroversielle pastor Jeremiah Wright). Og bogen afsluttes med Obamas første rejse tilbage til sin familie i Kenya (efter farens død), hvor han afdækker sine indviklede familierelationer og omsiggribende slægtshistorie.

Det hele genfortalt præcist, men også iblandet Obamas personlige refleksioner over både sit eget liv og samfundet som helhed.

Man kan bestemt se, hvor hovedpunkterne i Obamas retorik – hope, change – kommer fra, og man får bestemt en fornemmelse af, at der ikke bare er tale om tomme slagord, men budskaber med en reel, personlig betydning.

Man kan også klart se, at det ikke bare er Obamas senere taleskrivere, der har talent for det billedrige sprog med de værdiladede metaforer og personlige anekdoter, fortalt med de umiskendeligt lange sætninger, som man på mirakuløs vis aldrig farer vild i. Det kunne han allerede dengang.

Og så er det ganske enkelt voldsomt interessant at få styr på, hvor manden kommer fra – både sådan helt konkret, men også hvad angår mere abstrakte størrelser som tankegods, erfaringer og værdier.

Jeg hørte den som lydbog, læst op Obama selv. Og han er en rigtig god oplæser (selvfølgelig!), der også laver sin stemme om, når det er hans grandma eller hans afrikanske familiemedlemmer, der taler.

Du kan få et indtryk af hans fortælleegenskaber og en forsmag på den familiehistorie, bogen beretter om, i Obamas fantastiske tale til det demokratiske konvent i 2004. Det er bestemt de 19 minutter værd at se den her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *