Jørgen Leth: Det Uperfekte Menneske

Det er svært ikke at anmelde den her bog uden også at anmelde Jørgen Leths liv, for det er jo den historie, bogen fortæller. Og det er let at forstå hvorfor dele af historien har forarget og skabt røre – Leth tegner et billede af sig selv som noget af en liderlig gammel gris; jo længere hen i bogen, man kommer, jo yngre (og mørkere) bliver pigerne, og jo mere detaljerede bliver beskrivelserne af de seksuelle relationer.

Men heldigvis er bogen – og Leth – meget mere end det. Den giver et fedt indblik i de cirkler, Leth har færdes i: Kunstnere, filmfolk, kulturredaktioner på Aktuelt og Politiken i 70erne, jazzmiljøet og cykelsportens karavane. Og rejserne, projekterne og menneskene er skildret detaljeret og indlevende. Der er ud fra bogen at dømme ikke de steder i verden og de mennesker i den, Leth ikke har mødt (fra Mick Jagger over Per Arnoldi til balletdanserne i New York Ballet, fra stammedans i Afrika over samba i Rio til cykelbanen i Århus).

Leth sætter bestemt ikke sit lys under en skæppe, men heldigvis er han heller ikke bleg for lige at punktere sine egne tekster og bedrifter med en knastør bemærkning. Han veksler fint mellem udpensling og underspillethed, og hans særlige, samtidigt poetiske/digtende og observerende/dissekerende blik gør også, at man ligesom bare køber historien. Man får lyst til selv at rejse og opleve, møde mennesker og verden, eller måske bare at se nogle af de mange film, han skildrer arbejdet med at lave!

Og så er bogen fuld af fede detaljer, som kun Leth kan slippe afsted med formidle. Eksempelvis en nøje gennemgang af, hvilke musikere, Mader & Leth hørte i bilen når de kørte mellem etaperne i Touren (lang opremsning af jazzkunstnere afsluttet med knastørt at slå fast, “men aldrig Ella Fitzgerald”. Smukt!). Sådan nogle øjeblikke er der rigtig mange af.

Jeg hørte den som lydbog, læst op af Leth selv, og på sin vis manglede der bare lidt jazzet underlægningsmusik for at gøre oplevelsen perfekt. Dog blev det lidt ensformigt i slutningen, hvor det stort set kun handlede om Haiti og kusse i forskellige kombinationer. Men 11 timer med Leth i ørerne er ikke nok til at skræmme mig væk fra at skulle læse/høre andet bind på et eller andet tidspunkt.

3 thoughts on “Jørgen Leth: Det Uperfekte Menneske

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *