George R. R. Martin: A Game of Thrones

Det her er ganske udmærket fantasy, og i hvert fald noget bedre end det sidste, jeg læste.

Er fantasy (og science fiction) ikke på en eller anden måde fyres version af chick lit, hvor man kan fortabe sig i drengedrømmehistorier om riddere (eller rumvæsener) og våben og gå på opdagelse i ukendte lande og verdener? Det er i hvert fald næsten altid hurtige kalorier, skrevet uden for mange dikkedarer, og historien spiller som regel også på stort set de samme strenge.

Så hvad er det, der skiller den gode fantasy fra den jævne? Game of Thrones er afgjort god fantasy, også selv om det ikke er vanvittigt velskrevet – men omvendt kommer sproget heller ikke i vejen, selv om forfatteren afgjort har sine favoritvendinger og -stilfigurer. Til gengæld har den ikke bare tapre riddere og onde skurke, men et særdeles bredt (næsten uoverskueligt, faktisk) persongalleri, og så har den ikke bare en historie, men et decideret plot, med intriger, mystik og forviklinger, og man har på fornemmelsen at dette seriens første bind kun har kradset lidt i overfladen både hvad personerne og forviklingerne angår. Det er forfriskende.

Jeg kan også godt lide, at der er skruet ned for magien og det overnaturlige – vi er faktisk relativt tæt på noget Middelalderen-agtigt. Der skal selvfølgelig være plads til sagn, guder, lidt drager og måske nogle døde, der går igen. Men her er ingen elvere, dværge, kentaurer, halvguder eller mærkelige Harry Potter-væsner. Også meget fint.

800 sider er meget hurtigt læst her – godt at vide at der indtil videre er fire mere i serien. Og spændende at se hvordan de ting, man forestiller sig, når man læser bogen, ser ud i den tv-serie, der er skabt på baggrund af den.

Men bare fordi det er god fantasy er det jo ikke stor litteratur. Mindre kan dog også gøre det nogle gange, men jeg nupper nok lige en fantasy-pause inden jeg går videre med næste bind i serien…

One thought on “George R. R. Martin: A Game of Thrones

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *