John Heilemann & Mark Halperin: Game Change

Game Change er en saftig skildring af valgkampene, der ledte op til Obamas valg som USA’s 44. præsident, altså både primærvalgene i begge partier og selve præsidentvalget mellem Obama og John McCain. Den er virkelig medrivende og godt skrevet.

Det er to dygtige journalister, der er forfattere. Bogen er ekstremt grundigt researchet, og der er lagt vægt på at udtalelser skal gengives så præcist som muligt, og i det hele taget at alting i så høj grad som muligt skal baseres på førstehånds- og til nød andenhåndskilder. De skelner ex mellem citater, som er gengivet med den præcise ordlyd, citater, som blot er gengivet med den samme mening, og indre monologer. Sådan en grundig historikertilgang aftvinger respekt, selv om man aldrig helt kan være sikker på hvor meget af sandheden, der nu også er blevet sorteret fra :-)

Samtidig giver det bogen troværdighed. Og det betyder meget, fordi forfatternes hovedærinde er at tage os med bag kampagnernes glatte facade: Hvad tænkte og gjorde kandidaterne, hvordan blev strategien lagt, hvordan reagerede man på de andres angreb osv.

Vi kommer grundigst ind under huden på Obama- og Clinton-kampagnerne, hvor jeg formoder kilderne har været bedst og flest, og derfor er kapitlerne om de demokratiske primærvalg også klart de bedste. Men også både McCain (og senere McCain-Palin-kampagnen) og John Edwards kommer under behandling.

Og der er meget guf at hente. Man forbløffes over Palins uvidenhed og split personality, over McCain-kampagnens mangel på organisation og strategi (og fejl når den endelig finder på noget – tag bare hans håndtering af den økonomiske krise), over BIll Clintons “løs kanon”-risiko-personlighed, til Obamas næsten for skråsikre selvtillid og meget, meget mere. Det mest priceless er dog indblikket i John Edwards virkelighedsfjerne selvindbildskhed og hans kone, der tilsyneladende lever i en eller anden parallelverden.

Og generelt må man bare sige, at virkeligheden i en amerikansk valgkamp langt overstiger fantasien – det dokumenterer bogen tydeligt! Man får i øvrigt lyst til at læse nogle af talerne og gense både debatter og nogle af de andre højdepunkter – ikke mindst Katie Courics interview med Sarah Palin og Tina Feys imitation af hende også.

Bogen er bedst, hvis man fulgte lidt med i valgkampen – det er ikke en komplet genfortælling, men snarere en udvælgelse af de mest dramatiske højdepunkter. Samtidig er det en klar fordel, hvis man kan sin American politics 101 – her har flere gennemsyn af serien West Wing været til stor nytte for mig. Der er mange forkortelser, organisationer og begreber, man skal kende for at kunne få det hele med.

Vinderne skriver som sagt historien: Det er klart Obama, der står i det bedste lys – mon ikke det er hos ham, forfatternes sympatier ligger?

Så selv om der vel egentlig er mere sladder og personfokus end strategi og politik, så er det altså fortalt med udtalt sans for både spændingskurve og kildekritik. En varm anbefaling herfra!

One thought on “John Heilemann & Mark Halperin: Game Change

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *