Kaspar Colling Jensen: Mount København

Efter den massive omtale, som den her bog har fået, og tildelingen af Danske Banks debutantpris 2010, var mine forventninger måske skruet lidt for højt op.

Jeg har desuden set et foredrag med forfatteren og hans ven, hvor de fortalte om projektet: At bygge et over 3 km højt bjerg på Avedøre Holme. Superspændende, og en langt ud, men fantastisk ide!

Ideen med at lave en novellesamling med historier om “Danmark efter Bjerget” er jo også fantastisk, og samtlige indslag strutter af fortælleglæde og opfindsomhed. Men jeg synes at mange af novellerne er lidt tynde, hvis man prøver at fratrække dem den ekstraværdi, som “bjerg-ideen” giver. I for mange tilfælde er der tale om stiløvelser eller fikse ideer, og det er lidt synd, når Colling Jensen nu i andre af historierne demonstrerer, at han godt kan skrive en helt almindelig god historie. Han formidler også enormt spændende de faktuelle konsekvenser af bjergets konstruktion i små mellemspil mellem selve novellerne, og de passager er faktisk i mine øjne mindst lige så spændende: Underspillede, faktuelle og fascinerende.

I flere af historierne optræder der overnaturlige elementer eller noget, der minder om: En mand der er 386 år gammel, en mand der bliver magnetisk, en mand der begravet i en kompostbunke med brækkede lemmer bliver til et andet slags væsen, rumvæsener der spiser krebsehaler. I skarp modsætning til dem står de helt ordinære historier om interne kampe i en tennisklub, om ungdommens vilde nætter og ture på morgenværtshuse, om overvægt og danskeskoler og om grønlandske bosættere.

Jeg er mest til de sidste – dem er Colling Jensen rigtig god til at fortælle. Og i næsten alle historierne er der et skær af en slags magi – og det virker rigtigt godt. I nogle af dem bliver det skær måske bare forstærket lige lovligt meget. Bjerget er så at sige magi nok i sig selv…

Og så en lille ting mere, der irriterer mig: Der er for mange stavefejl i bogen. Ikke tyrkfjel, men deciderede stavefejl a la “Efter knap 100 år ravede konstruktionen således kun sølle 100 m op i luften.” Det er simpelthen et for dårligt korrekturarbejde.

Her er en video af det foredrag, jeg så, og som jeg kan anbefale at se:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *