Charlene Li & Josh Bernoff: Groundswell – Winning in a world transformed by social technologies

Det her er vel den amerikanske pendant/forløber til Anna Ebbesens og Astrid Haugs “Lyt til elefanterne”, som jeg senest har læst. Og til sammenligning virker den lige præcis meget amerikansk.

Groundswell er forfatternes betegnelse for den bevægelse, der tegner det sociale internet. Og konsulentmantraet er det samme, som man hører i mange andre bøger: Samtalerne er der allerede – forhold jer til dem! Det er der ikke noget galt i…

Og Groundswell giver en fin beskrivelse af den nye virkelighed på nettet og hvorfor man bliver nødt til at tage den alvorligt. Der er mange små anekdoter – måske for mange – og også mange cases. Bogens pointer serveres dog lidt tungt – jeg synes sagtens den kunne have været i hvert fald en tredjedel kortere.

De fleste cases er desuden fra større amerikanske virksomheder. Det betyder at de beregningseksempler på ROI (return on investment), man præsenteres for, er lidt ude i hampen i forhold til den danske virkelighed. (De er desuden alle sammen succeshistorier – jeg synes tit, man savner eksempler på forfejlede indsatser. Men det er nok en generel ting i managementlitteraturen.)

Det, jeg godt kan lide, er, at forfatterne præsenterer et kategoriseringssystem til forbrugere i sociale medier., så man kan differentiere mellem seks typer: creators, critics, collectors, joiners, spectators og inactives. Siden har de i øvrigt tilføjet en syvende kategori: conversationalists.

Det er kategorier, man kan bruge til noget, når man selv skal planlægge sin indsats på de sociale medier. Også selv om man nok ikke ville gå helt så metodisk til værks, hvis man selv skulle placere sin egen målgruppe.

Til gengæld er det tydeligt, at der er sket meget på området siden 2008, hvor bogen er fra. Facebook og Twitter er større, og der er i det hele taget meget mere konkurrence om netbrugernes opmærksomhed og tid på nettet – så man skal nok tænke sig om en ekstra gang inden man ex opretter sin egen netværksplatform.

Alt i alt en fin – men for lang – introduktion. Og hvis man skulle vælge, så ville jeg anbefale at nøjes med den danske pendant i stedet…

2 thoughts on “Charlene Li & Josh Bernoff: Groundswell – Winning in a world transformed by social technologies

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *