The Wire – Urban Decay and American Television

The Wire (wikipedia/hjemmeside) er en amerikansk tv-serie, der over fem sæsoner skildrer livet i Baltimore blandt narkobander, politifolk, havnearbejdere, skolebørn, journalister og politikere.

Det er på overfladen en politiserie, der handler om mord og narko, men i virkeligheden er det en serie om byen Baltimore. Eller om hvordan mennesker ligger under for samfundets forskellige institutioner. Eller om klassesamfundet og den sociale arv.

Der er rigtigt mange perspektiver på serien, fordi den ikke tilbyder nogen lette løsninger, insisterer på ikke at fremstille hverken personerne eller samfundsbeskrivelsen sort/hvidt, ikke ligger under for klassiske normer for hvordan historien i en tv-serie bygges op og fordi den gør abstrakte emner som kriminalitet, uddannelse, etik, magt, korruption, ære og mange andre til kontante, nærværende størrelser.

Og så er det rigtigt godt fjernsyn. Efter min mening faktisk det bedste, der er lavet! Det fortaber sig aldrig i bestræbelserne på at formidle kompleksiteten i byen/personerne/historien, men vedbliver at være vedkommende og elementært spændende.

Det er sjældent godt. Hvis du ikke kender serien, så skynd dig at kaste dig over den (og vent med at læse resten af dette indlæg til en anden gang).

Jeg er med andre ord fascineret af serien, og jeg ser mange vinkler på den. Og jeg er ikke den eneste – det kan man selv forsikre sig om på blogs og hjemmesider rundt omkring (ex 78 indlæg hos Kottke). Serien optager ikke overraskende også forskere og akademikere, som gerne byder ind med deres perspektiver på den.

…Eksempelvis i den her antologi, hvor bidragsyderne på forskellig vis bider skeer med serien og kaster deres egne fortolkninger og læsninger ud. Og det er sine steder rigtigt interessant og sine steder lidt kedeligt. Det handler både om stereotypiske kvinderoller for sorte kvinder, sagfører-etik, politi-normer, bandekriminalitet og meget mere. Og tilgangene er eksempelvis Foucault’sk magtanalyse (to af dem, endda), marxistisk kapitalismekritik, analyser af discussion boards, kritisk pædagogik og traditionel medieanalyse.

Bogen giver både nye perspektiver på serien, men lige så meget er den en lejlighed til at genopleve serien og mange af de situationer/episoder/karakterer, der behandles. Og begge dele er godt, selv om bogen altså er noget af en pose blandede bolcher. Men den kommer godt omkring – der er kun tre af de i alt 60 episoder, der ikke nævnes, og så vidt jeg lige kan overskue, kommer stort set samtlige af de betydningsfulde personer i serien under behandling.

På Amazon kan du se bogens indholdsfortegnelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *