Dave Eggers: Zeitoun

Dave Eggers er absolut en af min yndlingsforfattere, så jeg prøvede egentlig at sænke mine forventninger inden jeg gik i gang med den her bog. Det var der nu ingen grund til, primært fordi bogen er noget anderledes end hans tidligere. Den er også rigtig god.

Ligesom hans forrige, What Is the What, er der tale om en bog baseret på virkelige hændelser, fortalt til Eggers af hovedpersonerne. Men denne gang er der tale om en meget mere komprimeret historie, nemlig den om familien Zeitoun og orkanen Katrina. Abdulrahman Zeitoun er gift med Kathy og har fire børn. Da der varsles storm tager Kathy med børnene ud af byen, mens Abdulrahman (der bare kaldes Zeitoun) bliver for at passe på huset, malervirksomheden og bare fordi han er stædig. Bogen strækker sig fra et par dage før stormen og til en måned efter stormen, hvor de endelig mødes igen.

Eggers kan derfor ikke bruge sin mere sædvanlige metode med at lade en lang række nedslagspunkter blive til en fortælling. Her er begivenhederne beskrevet noget mere minutiøst, detaljeret og konstaterende. Bogen er noget mere en dokumentar end What Is the What var. Og den er også langt mindre sjov end Eggers andre bøger.

Den er dog stadig fuld af Eggers’ særlige varme, ikke mindst fordi det er personerne, der bærer historien frem, og det er umuligt ikke at føle med dem. Sproget er fjerlet, indfølende og stærkt.

Den mere dokumentariske stil giver lidt stilstand nogle steder i bogens første halvdel. Men ikke mere end at man fornemmer at der vil ske noget. Ens følelser skifter fra fascination af naturkatastrofens omfang over bekymring da man på Zeitouns kanoture rundt i de storhærgede gader indser skadens omfang, til forfærdelse når man hører om hvad det gør med de mennesker, der er blevet tilbage i byen (eller taget dertil for at plyndre).

Men her slutter det ikke, for forfærdelsen bliver til forvirring da den gode sjæl Zeitoun støder ind i lovens lange og noget irrationelle arm i den ødelagte og tomme by, og endelig til direkte vantro da man hører hvad de udsætter ham for.

Det er en meget stærk bog, og en meget fornem illustration af både hvad der sker med mennesker og byer i sådanne situationer, men også mere konkret af de amerikanske myndigheders miserable håndtering af eftervirkningerne af Katrina.

Alle de penge, salget af bogen indbringer, går til The Zeitoun Foundation, der støtter genopbygningen af New Orleans og til at fremme menneskerettigheder i USA og resten af verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *