Rem Koolhaas: Delirious New York

Delirious New York er en rigtig fascinerende bog. Koolhaas, der selv er en af de virkelig store nulevende arkitekter, har i virkeligheden blot begået en slags kommenteret gennemgang af udviklingen af arkitekturen på Manhattan, men observationerne er skarpe og historien mange steder så vanvittig og langt ude, at det er nok til at gøre det til meget spændende læsning.

Der er tale om en slags efterrationaliseret arkitekturmanifest for Manhattan. Sådan et har jo aldrig eksisteret – tværtimod synes de 2.028 blokke på øen at være præget af lige præcis manglen på en sammenhængende planlægning. Men ikke desto mindre konstruerer Koolhaas et overbevisende billede af det tankesæt og den historie, der har præget byens tilblivelse særligt i første halvdel af 1900-tallet og dermed i store træk hvordan den ser ud i dag. (minus nogle år – bogen er skrevet i 1978)

Det lyder kedeligt når man beskriver det, og der er da også tørre afsnit i bogen. Men særligt – og overraskende nok – de første kapitler i den kronologiske gennemgang er vildt interessante.

Koolhaas starter efter en kort introduktion med de amusement parks, som blev bygget på Coney Island omkring og lige efter århundredeskiftet. Og her snakker vi ikke om de ballongynger og karuseller, der står og ruster derude i dag, men om nogen helt vanvittige projekter og konstruktioner. Parker med plads til op imod 100.000 mennesker, som rummede verdens største ballroom, en hel miniputby befolket af dværge, en miniudgave af Schweiz komplet med sne på bjergtoppene og det hele osv. osv. Det er helt vildt!

I det næste kapitel beskriver Koolhaas hvordan de tanker om det storslåede, ekstreme, naturtrodsende osv., der udfoldes på Coney, og de former de udfoldes i, rykker ind på Manhattan. Det er altså skyskraberens tankegods,der dissekeres.

Og sådan fortsætter det op til den sidste halvdel af forrige århundrede i en god blanding af eksempler på bygningsværker og anekdoter om dem der betalte dem, tegnede dem, byggede dem og beboede dem. Det hele endda meget rigt illustreret med både sjove og detaljerede illustrationer – faktisk er der næsten en illustration på hvert opslag.

Kan anbefales varmt vis man interesserer sig for byudvikling, arkitektur eller bare er fascineret af byen New York.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *