Jule(musikke)n er reddet

Julen var bare meget bedre i gamle dage, men den er ved at blive helt OK igen. I hvert fald hvis man skal dømme ud fra min liste over 10 gode juleplader. Listen er herunder – du kan også hoppe direkte til en Spotify-playliste med det bedste fra de ti plader og nogle ekstra julegodter oveni (mere om den nederst).

Når jeg skriver “god juleplade”, så mener jeg primært noget andet og bedre end den årlige Absolute Christmas med det samme Tuborg-sneøl-cover og den samme samling ensformige julehits. Allerede inden man hører Last Christmas, Do They Know It’s Christmas og Jul Det’ Cool første gang i løbet af november hver år, er man allerede træt af dem. Men jeg mener også en plade, der stadig lyder af jul – det er der faktisk meget julemusik, der ikke gør.

Og så er det heldigt, at der rent faktisk findes masser af god – ja, god – julemusik. Her er listen der består af seks plader fra 57-65, to mere fra 2003 og to mere fra i år, i kronologisk rækkefølge:


1. Elvis Presley: The Christmas Album (1957)

Når kongen stemmer i “Here Comes Santa Claus” og det bopper derudaf med kontrabas og “ba-boobi-doobi”-kor, så bliver man bare glad! Og er det ikke det, en juleplade skal?


2. Ella Wishes You a Swinging Christmas (1960)

Det er Ella, og det swinger. Hvad mere har man brug for?


3. Johnny Cash: The Christmas Spirit (1963)

Det er knastørt, og nok ikke lige så spændende som livepladerne fra San Quentin eller Folsom, men selv når han er i hyggehumør, kan han noget, ham Johnny…


4. A Christmas Gift for You From Phil Spector (1963)

Lidt ekstra bjældeklang gør ikke den store forskel ovenpå alt det andet honning og fløde, Phil Spector allerede har smurt ud over numrene. Og når navne som “The Ronettes” spiller, så kan det jo kun være godt.


5. The Beach Boys’ Christmas Album (1964)

Når julesangene ryger igennem Wilson-maskinen og kommer firstemmige ud i den anden ende, er der ikke vildt meget jul tilbage. Til gengæld lyder det sprødt.


6. The Ventures Christmas Album (1965)

Hvis Quentin Tarantino nogensinde lavede en julefilm, ville det her være soundtracket. Det er surf rock-versioner af datidens hits, der alle lige pludselig bliver til versioner af klassiske julesange. Flabet!

Vi springer 70’erne over, for selv om Cash lavede flere juleplader (og Beach Boys var lige ved), så er den mest tidstypiske juleplade Carpenters’ “Christmas Portrait”, der lyder som den plade, man hiver ned fra hylden i Hollywood, hver gang man skal lægge musik på den næste familiejulekomedie. 80’erne var Wham og Band Aid, så videre derfra, og 90’erne var Mariah Carey og S.O.A.P., så dem springer vi også over, og går direkte videre til to halvnye og to helnye lytværdige juleskiver:


7. Harry Connick, Jr.: Harry For The Holidays (2003)

Michael Bublé kan lave lige så mange juleplader, han vil, men han kommer aldrig i nærheden af Harry. Det er lækker big band med en snert af New Orleans til at give lidt kant. Lækkert!


8. The Blind Boys of Alabama: Go Tell It On The Mountain (2003)

Soul/gospel-versioner af juleklassikere (altså nogle rigtige nogen, ikke dem fra 80’erne) med prominente gæstenavne som Tom Waits, MeShell Nedgeocello, George Clinton, Solomon Burke med flere.


9. A Very She & Him Christmas (2011)

Når Zooey Deschanel synger så nuttet og M. Ward spiller sin Hawaii-guitar så hyggeligt, så lyder julen ikke rød og hvid, men præcis lige så hipster-indie-pastelfarvet som resten af året. Og det er jo slet ikke så slemt…


10. Smith & Burrows: Funny Looking Angels (2011)

Forsangeren fra Editors synger julesange? Nej vel… Men der er nok også snarere tale om en mørk, tungsindig vinterplade fuld af bundsolide sange, der kan holde helt indtil dagene bliver lange igen.

Jeg har samlet lidt numre fra de af de ti plader, der er tilgængelige på Spotify, i en playliste sammen med nogle andre gode julenumre, hvoraf ingen selvfølgelig er med Wham eller Mariah Carey. Enjoy!

Åbn playlisten i Spotify

 

Bonus: Måske verdens mest triste julesang:


 

5 thoughts on “Jule(musikke)n er reddet

 1. Nydelig liste – må jeg også anbefale Bing Crosby’s “The Christmas Album” (burde hedde “A” eller “Another” Christmas Album da han har lavet en del). Fremragende samling af klassikere, som har sine absolutte højdepunkter i “The Twelve Days of Christmas” og “Christmas in Killarney”.

  Bing Crosby og Ribsgelé – det er jul for mig!

 2. Ja, har ikke pladen – vist kun hans udgave af “White Christmas”. Og så Bing Crosby sammen med David Bowie (!) der synger “Little Drummer Boy”. Bedre end det umiddelbart lyder!

  Ribsgelé, er det særligt julet? Er det sådan noget med ned i nogle bagte æbler?…

 3. Hvis man er til den mere tunge del af julemusikken vil jeg da lige sende en anbefaling af Twisted Sisters album fra 2006 – Twisted Christmas.

  Her er “12 days of Christmas” blevet til “Heavy Metal Christmas” og “O, Come All Ye Faithful” har fået en dosis “We’re Not Gonna Take It” .. og naturligvis får vi også “I’ll be home for Christmas” sammen med Lita Ford.

  Et dejligt tungt alternativ til de samme sange i radioen igen og igen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *